2013. október 22., kedd

Street Art - avagy a fal adja a másikat

Vééégre szünet!!! - ez volt az első gondolatom, ahogy hazaértem a suliból. Még ha csak egy napos is, de akkor is(!) , jól esik most ez a nemzeti ünnep. Húzós hetet (jobban mondva 2 napot) ,,zártunk" teletűzdelve dolgozatokkal, iskolai teendőkkel, a verseny kötelezettségeivel, na és nem utolsó sorban: a fecskeavatóval.
Örömmel jelenthetem be, hogy csapatunk 4 kisfecske tagja (sok vicces feladat és még annál is több nevetés után) most már teljes jogú tagja a giminknek! Így hát elbúcsúzunk Minnie egértől, Pocahontastól, Tomtól és Dzsázmintól, Pókembertől meg a többi mókás rajzfilmhőstől.
Ezzel le is zárnám a bevezetést, és rátérnék a témára, amivel a mai bejegyzés és én foglalkozni szeretnék, ez pedig a....(dobpergés).....STREET ART!
Bezony, ma is egy újabb, ,,igazán izgalmas" téma, ami még véletlen módon kötődik is a Tedd O:DA versenyhez. Be kell valljam, már egy ideje régóta izgat ez a téma, így kapóra jött, hogy ezt a bejegyzést megírhatom.
Ez eddig oké, mondod te, de még mindig nem derült ki, hogy MI A CSUDA AZ A STREET ART???
(ezt a mondatom csak azért írtam, mert sok embert ismerek, akik viszont nem ismerik ezt.)

Erre én azt válaszolom:

,,A street art (szószerint: utcaművészet) köztéri művészet, képzőművészeti értéke többnyire jelentős. Ezek a képek a városi házfalakon, és egyéb felületeken jelennek meg. Alkotójuk általában ismert, profi, az alkotások megrendelésre, de legalábbis engedélyezve, illetve hallgatólagosan eltűrve készülnek. Jellegzetességük továbbá a humor, az irónia, a könnyen érthető, intenzív mondanivaló. A street art izgalmas, innovatív stíluságazat: ,,vizuális izgatószer". "
Egy kis street art:











(Azt még azért hozzá kell tenni, néha a politikai rendszert megkérdőjelező, provokatív, néha anarchista jellegű street art képek is nyilvánosságra kerülnek.)

Nos, de hogy is jön ez ide?! Bizonyára tudjátok, hogy a csapatunk (Knertészek) egy Online Demokrácia Activity versenyen vesz részt. Aminek egyik célja (a demokrácia sikeres használata mellett) az, hogy gondolkodásra bírja a diákokat, hogy felfedezzék a körülöttük nyüzsgő világot, hogy legyen önálló gondolatuk, és ne féljenek kimondani a véleményüket, vagy az ismeretlent járni a megszokott helyett, csak mert a ,,többi is erre megy". Ráadásul a street art segít kifejezni azt, ha netán a demokrácia nem úgy működik, ahogy kellene, ha a úgy érezzük, hogy nem azt kaptuk, amit elvártunk. Na ez esetben születtek már elég provokatív, de jobban belegondolva igaz street art festmények, amik lényeges, és kompromitáló hibákra mutatnak rá.
Talán a leghíresebb street artist Banksy, aki a műfaj fenegyereke, én is csak ajánlani tudom, nagyon elgondolkodtatóak az alkotásai. Ráadásul van humora is :)

Na, de így összegezve a végére (ha már eddig eljutottál kedves olvasó, nagyon köszönöm neked) azt a tanulságot lehet levonni, hogy a street artban, és abban, amit mi csinálunk igenis van valami közös (és itt nem a falak firkálására értem) , hanem a street art valami olyasmi, ami gondolkozik, és elgondolkodtat. Mi is valami ilyesmiért vagyunk itt: hogy minél több fiatalhoz eljusson a demokratikus gondolkodásmód, önálló gondolkodásra késztessük magunkat és másokat, és közben tegyünk azért, hogy a világ amelyben élünk, jobb lehessen. Na meg az ingyen pólóért :D

Most már abbahagyom, szép álmokat mindenkinek!
Lili







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése